Opastukset

Opaskoulutuspäivien 

opastetut kierrokset 

Jyväskylän Seminaari 1890-luvulla. Kuva Keski-Suomen Museo.
Jyväskylän Seminaari 1890-luvulla. Kuva Keski-Suomen Museo.

Opaskoulutuspäivien opastetut kierrokset ovat kävelykierroksia¨ja ne kestävät noin tunnin. Tarkista tervetuloa-kirjeestä, mille kierrokselle olet ilmoittautunut. 

Lauantaina 16.11. kello 13.00

Lauantain opastetut kävelyt lähtevät suoraan lounaalta Ravintola Lozzista, joka sijaitsee keskellä kuuluisaa Alvar Aallon kampusta. Kaikki teemat liikkuvat kampusalueella ja sen läheisyydessä. 

Isojen korkeuserojen vuoksi kierrokset eivät ole täysin esteettömiä. Mikäli et halua kävelylle, yliopiston museo Soihtu on avoinna samassa rakennuksessa kuin seminaarimme. Voit perehtyä Jyväskylän Seminaarin ja yliopiston historiaan ja nauttia taiteesta Soihdussa.

A. Seminaarinmäki - suomalaisen opettajankoulutuksen syntysijoilla

Kuljemme kulttuurihistoriallisesti merkittävän kampusalueen läpi ja kuulemme tarinaa ensimmäisen suomenkielisen opettajaseminaarin synnystä ja kasvusta 1860-luvulta tähän päivään. Mitä ovat mm. Ilokivi, Opinsaunan kiuas, Moirislampi ja Ryhtilä?

B. Alvar Aallon kampus

Tutustumme Alvar Aallon yliopistokampukseen, joka on yksi Aallon punatiilikauden helmistä. Rakennusten yksityiskohdissa kertautuvat sekä klassiset että modernit Aallon ideat.

C. Wivi Lönnin Jyväsky

Arkkitehti Wivi Lönn asui Jyväskylässä 1910-luvulla ja suunnitteli tänne lukuisia rakennuksia, kuten oman kotitalonsa. Tutustumme Wivi Lönnin kädenjälkeen Seminaarinrinteen alueella ja kuulemme hänen ja hänen ystävänsä Hanna Parviaisen elämänvaiheista.

D. Museokeskus Aalto2

Alvar Aallon suunnittelemat Alvar Aalto -museo ja Keski-Suomen museo on yhdistetty tyylikkäällä uudisosalla. Tutustumme uuteen perusnäyttelyyn nimeltä AALTO – työ ja elämä.

E Seminariebacken och Alvar Aaltos kampus på svenska

Finlands första finskspråkiga lärarutbildning startades i Jyväskylä på 1860-talet. Några decennier senare ombildades lärarseminariet till den pedagogiska högskolan och senare till Jyväskylä universitet. Kampuset omfattar både gamla seminariebyggnader och Alvar Aaltos prisbelönta universitetsbyggnader från 1950-talet.

Sunnuntaina 17.11. kello 10.00

Vaihtoehto-ohjelmana liittokokoukselle tarjolla on kaksi erilaista opastettua kävelyä. Työväentalossa on portaita. Hautausmaakierros voidaan toteuttaa esteettömänä.  

F. Jyväskylän keskustan kävelykierros (1,5 tuntia)

Tutustumme Kirkkopuistoon ja muihin kävelykadun tienoon kohteisiin. Vierailemme myös Alvar Aallon 1920-luvulla suunnittelemassa Työväentalossa.

G. Hautamuistomerkkien taidetta - kierros Jyväskylän vanhalla hautausmaalla (2 tuntia)

Jyväskylän vanha hautausmaa on perustettu 1830-luvulla. Sieltä löytyvät seudun vanhimmat hautamuistomerkit. Näemme mm. Emil Halosen, Essi Renvallin ja Alpo Jaakolan teoksia.